2019. jún 03.

Esküvői hagyományok Izlandról

írta: Green Wedding Shoes
Esküvői hagyományok Izlandról

Cikksorozatunkban már írtunk a bolgár hagyományokról, most ugorjunk fel Izlandra, hogy megtudjuk, vajon hogyan mulatnak északi barátaink.

Képtalálat a következőre: „wedding on iceland”

Izlandon a házasság nagyon komoly dolog. A párok nem sürgetnek semmit, így még az is előfordulhat, hogy három-négy évig várnak az egybekelésre. Mostanára az izlandiak többsége is átvette az európai és amerikai esküvői hagyományokat, azonban szerencsére jó pár ősi szokást megőriztek a ma házasulandók számára. A régi hagyományok szerint a házassági szándékot nyilvánosságra kell hozni, az esküvő pedig egy nappal hamarabb kezdődik meg, mint a tényleges ceremónia, sok-sok ivással, dallal, ünnepi beszédekkel. Az izlandiak hagyományosan vasárnap tartják az esküvőt.

Képtalálat a következőre: „wedding on iceland”

A vőlegény várja a templomban a menyasszonyt, akit a koszorúslányok kísérnek végig az útján. A legszebb ruhába öltözött leendő arát a vőfély kíséri be a szertartáshoz, melyet a fogadás követ.  Attól függően, hogy milyen gazdag a menyasszony és a vőlegény, a vacsora lehet bonyolult három- vagy négyfogásos, de akár egyszerű svédasztalos megoldás is megengedett.

Az amerikai rizsdobás és csokordobás természetesen már itt is divat, de a lakodalmat szigorúan tilos száraz torokkal végigülni és lehetőleg a móka egy hétig tartson.

 

Szólj hozzá

szervezés torta esküvő2018 tortaceremónia menyasszonyitorta esküvőicikk hasznos esküvői tippek