2023. feb 06.

Hagyd lógva? Nyakkendő körkép esküvőre

írta: Green Wedding Shoes
Hagyd lógva? Nyakkendő körkép esküvőre

„A stílus az egyik módja annak, hogy elmondd, ki vagy, anélkül, hogy megszólalnál.”
— állítja Rachel Zoe stylist és divatdiktátor, neki pedig el is hihetjük, hiszen New Yorkban az összes magára valamit is adó celebritást ő öltözteti. Azonban a magyar vőlegényeknek szerencsére nem kell a napi divatot követni az öltöny- és nyakkendődivatban. Elég, ha tisztában vannak néhány alapvető szabállyal.

Floral Bow Tie with Gray 3-piece suit | Floral bow tie, Wedding, Monterey  wedding

How To Wear Black Tie for Weddings – Black.co.uk

Egy aprólékosan, kézzel elkészített nyakkendő maga lehet egy ünnepi ruha dísze, azonban akinek erre még nem telik se essen kétségbe, hiszen néhány apró ötlettel elegánssá és kifinomulttá válhat öltözete. A múltban egy jól megválasztott nyakravaló nagyszerűen egészítette ki egy úriember ruházatát. A nyakkendő ősét már a kínaiak is viselték időszámításunk előtt, de a harcos rómaiak is ékesítették öltözéküket nyakuknál csomóra kötött sállal.

How To Choose Wedding Ties | TieMart Weddings – TieMart, Inc.

Hasonlóan az inghez, a nyakkendő is egy egyszerű "intim" ruhadarab volt, melynek jelentősége folyamatosan nőtt az évszázadok múlásával, míg végül az elegancia és a kifinomultság különálló szimbóluma lett. A kezdeti egyszerű zsebkendő a férfias elegancia nélkülözhetetlen dísze lett, mely gyakran fejezi ki viselője személyiségét, vagy, hogy viselője fontos szereplője a társadalmi kapcsolatoknak. A kezdetben római légiósok által higiéniai okból a nyakukban hordott anyagdarab 1661-re XIV. Lajos kedvenc szeretőjének kötelező darabja lett, míg 1925-re Jesse Langdorsf jóvoltából megszületett a kevésbé gyűrt, stabilabb hosszú nyakkendő.

Top 20 Popular Wedding Ties For Men Today | Men's Fashion Guide | Classy  Men Collection

Tie vs Bow Tie: Which Should a Groom Wear - Art of The Gentleman

Oscar Wilde szerint egy jól megkötött nyakkendő az első komoly lépés egy ember életében. A szimbolikus férfias ikonográfia szerint a csomó jelenti az uniót, a házasságot, a termékenységet és ezzel együtt az életet is. Egy ismeretlen francia az 1820-as években azt mondta: „ A nyakkendő tökéletessége az elegancia rituáléja. Én komoly órákat töltöttem el, hogy úgy tűnjön, véletlenszerűen kötődött meg.”

A nyakkendő kiválasztását megkönnyíti néhány egyszerű szabály szem előtt tartása.

regole-e-il-galateo-base-dell_abito-da-sposo-lanieri.jpg

Hogyan válaszd ki a nyakkendőd?

Ha minőségi darabot szeretnél, mindenképpen olyat érdemes választani, amelynek jó esésű selyem az alapja, s valamilyen természetes anyaggal vegyítették. Ez lehet kasmír, gyapjú, len vagy pamut. A jó minőség fontos, hiszen egy olcsó és rossz minőségű anyag szétcsúszhat, hatalmas bosszúságot okozva viselőjének. Az anyagba beleszőtt mintájú selyem nyakkendők alkalmibbak a nyomott mintás technikával készülteknél, azonban, ha valakinek mégis csak ezt engedi pénztárcája, válasszon fényesebb, szatén anyagút. Alapszabály, hogy a nyakkendő mindig legyen sötétebb az ing színénél.

A minták kiválasztásánál érdemes figyelembe venni, hogy minél kisebb a minta, annál formálisabb, alkalmibb a nyakkendő, míg a biztos választás a ferdén csíkozott példány, ami a banki és üzleti világban teljesen megfelelő választás. A bordó, fehér, szürke színek és árnyalataik a legkonzervatívabb helyeken is megállják a helyüket. Családi ünnepeken megengedett a fényesebb anyagból készült egyszínű vagy pettyes, stílustól függően mintázott.

A  business look alapvető eleme a zakó és a nyakkendő, érdemes tehát odafigyelni még nyakkendőnk szélességére is, hiszen egy keskeny darab tönkreteheti az összhatást. Itt ajánlatos a nyakkendő szélességét a zakó hajtókájához igazítani. A rendesen megkötött nyakkendő a csomó alatt kis gödröcskékben folytatódik. Ügyeljünk arra, hogy a nyakkendő és gallér illesztése a lehető legszorosabb legyen!

Best Wedding Ties for Groom - Blog

Az már régen nem igaz, hogy a pettyes, a csíkos és a kockás egymással össze nem illeszthető mintázatok. Az egyes darabok összeválogatása kifinomult stílusérzéket kíván, de megfelelő hozzáértéssel ezek kombinálhatók a közönségesség szikrája nélkül.

Can you wear a bow tie to a wedding? – Swagger & Swoon

Ha sokáig szeretnéd megőrizni nyakkendőid minőségét, mindig lazán feltekerve tárold. Ha összegyűrődött, érdemes előtte kis ideig lógatni, hogy ránctalan legyen.

Az üzleti életben a klasszikus mértéktartó darabok, a magánéletben a vidámabbak viselése is függ attól, hogyan viseled azokat. Már tudjuk, fontos a szélesség, de ugyanígy fontos a hossz is. Jó, ha nem lóg túl az övcsat középső részén. A jól megkötött nyakkendő alsó, keskenyebb része soha ne lógjon ki a felső, takaró vég alól.

A következő kérdés már csak az: double-windsor vagy four-in hand?

Képek forrása: Pinterest

Kövess itt is: https://www.facebook.com/eskuvom 

itt: https://www.facebook.com/fenomenamagazin/

és itt is: https://www.instagram.com/greenweddingshoes_2010/

Szólj hozzá

esküvő gyűrű torta vendégkönyv esküvői torta eljegyzésigyűrű greenweddingshoes menyasszonyitorta hasznos esküvői tippek hogyan szervezz esküvőt DIYesküvő esküvői díszlet kepekben.hu esküvőietikett Fűrész Zsolt legjobb esküvőifotós esküvő2023