2021. máj 03.

Über cool- Pétanque az esküvőn

írta: Green Wedding Shoes
Über cool- Pétanque az esküvőn

Íme, egy újabb remek tipp hogyan tudod egyedi módon feldobni bulidat, anélkül, hogy milliókat költenél híres zenészekre, együttesekre, hangzatos szórakoztatókra. A segítség neve a pétanque nevű játék, mely annyira francia, hogy csak imádni lehet. 

1,419 Petanque Stock Photos, Pictures & Royalty-Free Images - iStock

Ebben a szép az időben Párizsban nagyon sok idős embert lehet látni golyójátékot játszani.  Ez a nem túl bonyolultnak tűnő játék azonban nem csak a franciák, hanem a spanyolok körében is nagy népszerűségnek örvend.

A mediterrán eredetű francia golyójáték (olaszul bocce) az ókori görögöktől eredeztethető, ahol feldobott érmékkel, kövekkel, majd később golyókkal játszották már az i.e. 6. században. Az ókori rómaiak annyit módosítottak később a szabályokon, hogy kitűztek egy célt, melyet a golyókkal a lehető legpontosabban kellett megközelíteni. Ezt a verziót vitték tovább a római katonák szerte a provinciákban. Az egész Európában népszerű játékot aztán a 14-ik századtól egészen a 17-ik századik eltiltották a köznéptől, illetve a katonáktól, IV. (Szép) Károly király utasítására, hogy ne vonja el túlságosan a figyelmüket a kiadott feladattól. A 19-ik századra Angliában már ismét a nép játéka lehetett. Számtalan művész (Meissonnier, Balzac) is ábrázolja alkotásaiban ezt a népszerű játékot. A Pétanque mostani verziója a dél-franciaországi területeken fejlődött ki, bár itt még a játékosok három lépést előrefutva dobhatták el labdát. Az igazi, mai formára hasonlító játék, 1907-ben alakult ki Marseille közelében, egy Jules Lenoir nevű játékosnak köszönhetően, akit reumája akadályozott a futásban. 

Nestldown | Venue, Los Gatos | Get your price estimate today!

A pétanque golyó napjainkban fémből készül, átmérője legalább 70,5 milliméter és legfeljebb 8 centiméter. A kivétel az élénk színűre festett célgolyó, az „Öcsi”, amelynek anyaga fa, vagy műanyagból készül, átmérője 35 +- 1 milliméter.

A játékban először az Öcsit dobja el a kezdő csapat, nem érhet semmihez és senkihez és úgy kell megállnia, hogy a dobókörből legalább hat, legfeljebb tíz méter távolságra legyen, a pálya szélétől és bármilyen akadálytól pedig legalább egy méterre. A cél a saját golyót minél közelebb juttatni az Öcsihez. Mindig a rosszabb helyzetben lévő csapat (vagy játékos) következik, ha még van hátra golyója. A csapat a kör végén annyi pontot kap, amennyi golyója közelebb állt meg az Öcsihez, mint az ellenfél legközelebbi golyója. A verseny akkor ér véget, ha az egyik csapat eléri a 13 pontot és ezzel győz. (forrás: hu.wikipedia.org/wiki/Pétanque‎)

11 idées de JOLIE AMBIANCE | deco mariage, décoration mariage, idee deco  mariage

Népszerű játék, melyhez nem kell igazán drága felszerelés sem, de akár be is ruházhatunk egy készletre, hiszen egyéb családi rendezvényeken is villoghatunk majd tudásunkkal, foglalhatjuk le a gyermekek figyelmét.

Fotók forrása: Pinterest

Szólj hozzá

lánybúcsú esküvői dekoráció vendégkönyv esküvői torta kívánságfa greenweddingshoes DIYesküvő esküvői cípő kepekben.hu Fűrész Zsolt legjobb esküvőifotós www.kepekben.hu