Tortaceremónia- Különleges esküvői torta

Tortaceremónia

Esküvő a szülői háznál

2019. június 11. - Tortaceremónia

Szentimentális? Igen. Egyszerű? Nem. Nem mindig. Összegyűjtöttünk néhány dolgot, amire figyelned kell, ha a szülői háznál tervezitek az esküvőt. 

Intimate backyard reception outside

Ha olyan szerencsés vagy, hogy a szülői ház egy csodálatos tisztás közepén áll, vagy tóparti házban nőttél fel, netán egy felújított parasztház volt gyermekkorod színtere szinte semmi problémád nem lehet a helyszínnel. Azonban nem árt odafigyelni itt is a részletekre, hiszen a 150 fős násznép, 75 autó, 20 pincér, 15 asztal, és 1 boldog pár felboríthatja az egykori békés otthon egyensúlyát. A költségek is egy kicsit magasabb lesznek, hiszen a vendégfogadáshoz és vacsorához különböző kellékeket kell kölcsönözni, mint asztal, szék, evőeszközök stb., de talán mindent megér neked, hogy a számodra egyik legfontosabb helyen mondhasd ki a boldogító igent.

Outdoor wedding

Mégis a nagy boldogság és felhajtás közepette is figyelj arra, hogy legyen egy hely, egy szoba ahol egyedül lehetsz, ahol csak veled foglalkoznak. Ha úgy tervezed, hogy a hely belső és külső terét egyaránt igénybe veszitek érdemes beszerezni összecsukható székeket, elég helyet hagyni a vendégeknek a kényelemhez, a bevonuláshoz. A külső helyszínhez érdemes a gyepet átnézetni, a hibákat, foltokat kijavíttatni, a füvet lenyírni, a gyepet csúcsformába hozni. Hagyj magadnak elég időt ahhoz, hogy megszervezhess egy kitelepülős egyházi illetve polgári szertartást. Szükség esetén bérelj szállást távoli ismerőseidnek, hiszen nem szükséges, hogy a nagy nap előtt bárki „idegen” a családi házatokban lábatlankodjon. Mindig legyen B-terved: hanem akarsz sátrat bérelni, bérelj alternatív helyszínt.

Végezetül nem árt arra is figyelned, hogy másnapra szerződtess egy takarítóbrigádot, hiszen melyik szülőnek lesz kedve másnap a házat suvickolni, illetve a szomszédokkal is egyeztetni. A legjobb, ha őket is meghívod a buliba.

Esküvői hagyományok Izlandról

Cikksorozatunkban már írtunk a bolgár hagyományokról, most ugorjunk fel Izlandra, hogy megtudjuk, vajon hogyan mulatnak északi barátaink.

Képtalálat a következőre: „wedding on iceland”

Izlandon a házasság nagyon komoly dolog. A párok nem sürgetnek semmit, így még az is előfordulhat, hogy három-négy évig várnak az egybekelésre. Mostanára az izlandiak többsége is átvette az európai és amerikai esküvői hagyományokat, azonban szerencsére jó pár ősi szokást megőriztek a ma házasulandók számára. A régi hagyományok szerint a házassági szándékot nyilvánosságra kell hozni, az esküvő pedig egy nappal hamarabb kezdődik meg, mint a tényleges ceremónia, sok-sok ivással, dallal, ünnepi beszédekkel. Az izlandiak hagyományosan vasárnap tartják az esküvőt.

Képtalálat a következőre: „wedding on iceland”

A vőlegény várja a templomban a menyasszonyt, akit a koszorúslányok kísérnek végig az útján. A legszebb ruhába öltözött leendő arát a vőfély kíséri be a szertartáshoz, melyet a fogadás követ.  Attól függően, hogy milyen gazdag a menyasszony és a vőlegény, a vacsora lehet bonyolult három- vagy négyfogásos, de akár egyszerű svédasztalos megoldás is megengedett.

Az amerikai rizsdobás és csokordobás természetesen már itt is divat, de a lakodalmat szigorúan tilos száraz torokkal végigülni és lehetőleg a móka egy hétig tartson.

 

Elvált szülők az esküvődön

Eddigi írásaink között még nem ejtettünk szót idáig a kedves anyósokról és apósokról, akik bár számtalan vicc szereplői azért mégis megkerülhetetlenek a nagy napon. Ha szerencsések vagyunk, akkor jó a viszony velük, de mi van akkor, ha pluszban még ráadásul elváltak már ágytól-asztaltól?

 Képtalálat a következőre: „divorced parents on wedding”

Elvált szülők az esküvődön - családi összefogás a nagy napra. Jó esetben.  Mindenki azt akarja, hogy az esküvője napja különleges legyen, de néha sajnos olyan dolgokkal kell foglalkozni, mint a saját vagy a párod elvált szülei-nos ez egy kicsit megnehezíti a helyzetedet a szervezés során.

Kapcsolódó kép

Nem akarok megbántani senki érzéseit, és néha mégis úgy érzed, hogy aknamezőn sétálsz? Függetlenül attól, hogy a szülők elváltak, esetleg már új partnerrel rendelkeznek, mindenképpen vegyük őket számításba az esküvő tervezésénél. Ilyenkor még fontosabb, hogy tervezed meg az ültetést, ki hol foglal helyet az asztalnál, ki mondja a beszédeket, apa-lánya tánc… mind-mind fontos szempont ilyenkor. A konfliktusokat –ha rossz viszonyban vannak-, nem lehet elkerülni, de egy idejében elkezdett szervezéssel talán lehet rajta tompítani, és mire eljön az esküvő, a kedélyek is lecsillapodnak.

Repül, a repül a… mackó

Szokatlan esküvői szokások

Felejtsük el végre az unalmas kliséket. Aki nem teheti meg, hogy a Szigeten dobja el a csokrát holland egyetemistalányoknak még mindig feldobhatja a hangulatot egyéb szórakoztató ötletekkel csokordobáskor.

A hagyományos esküvőkön, a menyasszonyi csokor eldobása azt jelenti, hogy az a nő, aki elkapja lesz a következő, aki férjhez megy. Ma már nem feltétlenül azért kapják el a hölgyek a csokrokat, hogy jelezzék ők szeretnének lenni a következők, hanem vidám móka is az ünneplő ruhába öltözött hajadonok ácsingózásának látványa.

Ahhoz, hogy a menyasszonyi csokor dobása még különlegesebb legyen, íme pár ötlet a hangulat fokozásához.

Képtalálat a következőre: „fun ideas for the bridal bouquet toss different”

Különleges pillanat a gyerekeknek

Ha sok a kisgyermek az esküvőn, szervezz egy különleges pillanatot számukra a menyasszonyi csokor dobása előtt, mackó, vagy kisebb csokor virág elhajításával. Ők nem csak élvezni fogják, de remek pillanatfelvételeket lehet készíteni.

Képtalálat a következőre: „fun ideas for the bridal bouquet toss different for children”

Legyen ott mindenki

Ahelyett, hogy korlátozod a menyasszonyi csokor elkapását az egyedülálló nők számára, miért ne állhatna ott az összes vendég?  Csodálatos és nagyon szórakoztató pillanata lehet az esküvői fogadásnak. Játsszon a DJ különleges zenét vagy dobja el a menyasszony a harisnyakötőjét.

Számtalan módja van egy fogadás hangulatának fokozására. Neked mi vált be a legjobban?

Ha az esküvői bulira koktélpartit szervezel

Szerencsére a 21-ik században már szinte mindent meg lehet csinálni. Még azt is, hogy szakítva a hagyományokkal, esküvői lagzi helyett elegáns koktélpartit szervezel.

Kapcsolódó kép

Egy koktélparti azon kívül, hogy szokatlan ünneplési módja a házasságnak, nagyszerű lehetőség arra, hogy pénzt takaríts meg.  Íme, néhány ötlet a menüre, és néhány olyan tudnivaló, amire érdemes odafigyelned a szervezés során.

Képtalálat a következőre: „cocktail party wedding”

Felejtsd el a hagyományos húsleves-rántott hús-töltött káposzta szimbiózist. Válassz egyszerű, de ízletes ételeket.

 • Grillezett mini kolbász
 • Svéd vagy olasz húsgombóc
 • Grillezett mini hamburgerek
 • Grillezett tonhal nyárs paprikával és hagymával
 • Friss dinnye mézes sült sonkával
 • Mézes-mázas csirkecombok
 • Gomba krémsajttal
 • Pirított gomba fokhagymás vajjal
 • Bruschetta tetején paradicsommal, pesto szósszal és mozzarellával
 • Sajttál
 • Spenót kecskesajttal
 • Caesar saláta
 • Frissen sült kenyér

 Képtalálat a következőre: „cocktail party wedding”

Még néhány tipp, hogy mire érdemes figyelned: 

Általában hasznosabb svédasztalos megoldásban gondolkodni, mert ha pincérek viszik körbe a tálcákat, akkor vendégek többet esznek a népi megfigyelés szerint.

Vedd figyelembe, hogy melyik ételt a nap melyik szakában teszik a vendégek elé. 

Figyelj arra, ha valakinek ételallergiája van.

Válassz olyan előételeket, melyek kiegészítik, és nem ütköznek egymással.

 

Jó szórakozást a választáshoz.

 

Hideg vagy meleg? Azaz a tavaszi esküvő veszélyei.

Valószínű, hogy egyik menyasszony sem szeretne bármilyen szélsőséges időjárást az esküvőjén, de ha választani kellene, te mire szavaznál? Hideg vagy inkább forróság legyen a nagy napon?

Képtalálat a következőre: „rainy or sunny wedding”

Mire vágysz inkább? Negyvenfokos kánikulára és magas páratartalomra vagy őrült mennyiségű hóra, szélre és fagyra?

A hideg mellett szól:

- nem kenődik el a smink, hiszen valószínű, hogy már 5 perc után odafagy az arcodra

- kicsi a valószínűsége, hogy hőgutát kapsz

- ha olajos a bőröd biztos, hogy nem kezd el majd „folyni”

- a havazás még romantikusabbá teheti a szertartást

- hőségben többet iszik az ember, így az italfogyasztás is megnőhet. Hidegben elegendő néhány feles vagy forralt bor és máris melegebb lesz a hangulat

- téli szezonban talán egy kicsit lejjebb vannak az árak

- nem lesznek izzadságfoltok a ruhádon.

Kapcsolódó kép

Hőség mellett:

 • nem kell lecserélni az összes vendég kocsiján a gumikat
 • valószínű, hogy a ruhádra kevesebbet kell majd költened, hiszen kevesebb anyag is elég lesz
 • ha hőség van, akkor valószínűleg valamilyen jó helyen vagy, mondjuk egy szigeten-tehát nem sajnálunk
 • télen, például Karácsony előtt valószínű. hogy a vendégeid kevésbé fogják nagyra nyitni pénztárcájukat.

 Képtalálat a következőre: „fűrész zsolt”

Te melyiket választanád?

Fotó: Fűrész Zsolt www.kepekben.hu

Pinterest

Filmes ötletek eljegyzési fotózáshoz

Ha szeretnétek megörökíteni magatokat eljegyzésetek napján és kiválasztottátok már hozzá a megfelelő fotóst, most mi is hozzájárulnánk a leendő remek képekhez egy kis inspirációval.

Képtalálat a következőre: „hans solo bride”

Ha te és párod mozi mániások vagytok a legtökéletesebb megoldás, ha valamelyik kedvenc mozi hősötök vagy szerelmespárotok bőrébe bújva játszotok egy kicsit a szerepekkel. Az Elfújta a szél felejthetetlen szerelmespárjától kezdve a Szerelmünk lapjai kedves és romantikus párjáig lehettek bárkik. Ha még ez is túl hagyományos lenne, válasszátok egyszerűen a Star Wars sorozat valamelyik szereplőjét vagy keltsétek újra Bonnie és Clyde történetét.

Bonnie & Clyde : movie themed engagement photo idea

Vágysz arra, hogy végre Han Solo vagy Leia hercegnő ruhájában csókolózhass a kattogó fényképező lencséjébe mosolyogva? Vagy te rossz kislány vagy és inkább Bonnie és Clyde története ragadott meg? Legyél te Superman kedvese vagy harcolj a skót felkelők mellett kedveseddel, akár csak egy session elejéig.

Themed engagement photo shoot idea: The Notebook movie / film

Miért nem mered ábrázolni az érzéseidet kedvenc filmed segítségével?

Themed Engagement photography: film : superman
Légy kreatív, és induljon a móka! A film-témájú szerepvállalós fotózás igen egyedi és kreatív dolog. Keresd meg a hozzád illő karaktert, helyszíneket, ruhákat, kiegészítőket és legyél hősszerelmes mozi hős az örökkévalóságnak!

Inspirálódj velünk: Sajttorta a NAGY Napra

Bár hazánk nem számít sajtfogyasztó nagyhatalomnak, azért elképzelhető, hogy van olyan pár, aki szívesen állna elő valamilyen szokatlan ötlettel esküvői süteményük kapcsán. Íme, nekik egy szuper ötlet: esküvői sajttorta.

 Képtalálat a következőre: „wedding cheesecake”

 

Ne gondold az, hogy egy ilyen különleges torta csak egy vidéki bortermelő lányának dukálhat. A bor és az érett sajt mindenkor remek párosítás, nem lehet ez másképpen esküvői torta formájában sem. Ez a ravasz sajttorta a szokásos, általában drámaira sikerült esküvői torták hangulatát igyekszik enyhíteni, a maga ínycsiklandozó valójában. Díszítsd a tortát szőlővel, dióval és érett szilvákkal, így a sajttorta nem csak szenzációsan fog kinézni, de biztosan emlékezetes fogása lesz az esküvőtöknek.

Képtalálat a következőre: „wedding cheesecake”

Ha úgy érzed ez az ötletet megfogott és ilyet szeretnél 2019-es esküvődön viszontlátni, keress meg egy ügyes szervezőt, hogy felkutassa neked a legmegfelelőbb szolgáltatót a feladatra.  Ha pedig megakadsz, az interneten már létezik, olyan oldal hol felépítheted előre saját sajt- vagy bármilyen esküvői tortádat. 

 

Természetesen egy ízletes sajttorta is lehet alapja a tortaceremónia vetítésének. Bővebb információt az info@tortaceremonia.hu címen tudtok kérni. 

Inspired by Marie Antoinette

Ha kedvedre van egy kis könnyed francia lazaság, de mégis szereted a pompázatos dolgokat vedd bátran szemügyre az alábbi tortát, mutasd meg cukrászodnak, és legyen ilyen a TE tortád a nagy napon.

A Marie Antoinette, francia királynő által inspirált esküvői torta készítői londoni műhelyükben álmodták és hozták létre ezt a csodálatos darabot. A sütemény szintjeit a korszak különböző domináns elemi ihlették, mint a felső részt Versailles-i kastély boltíves ajtói, gyöngyökkel, cukorpasztával, ehető arany és rózsaszín díszítőelemek, friss virágok élénk és extra színek mutatják a kor léhaságát.

Képtalálat a következőre: „Marie Antoinette-Inspired Wedding Cake”

Az 1793-ban kivégzett osztrák főhercegnő, aki XVI. Lajos francia király felesége volt, már kislány korában nagyon szerette a cicomát, mely csak egyre erősödött felnőtt korára. Érdekelte a divat, a kártya, a pazarlás. Soha előtte (és valószínűleg utána sem) költött királyné annyit ruhára. Becsvágya volt, hogy a legelegánsabb francia nőként csodálják. Gondtalanul, fényűzően élt, léha udvari szórakozásokba vetette bele magát. Bár az akkor közvélemény ellene fordult és lefejezték, az általa képviselt szépség örök, és ez ebben tortában is visszaköszön. 

Képek forrása: Pinterest

Sziromkosárkák kicsi kézbe

Tündéri tud lenni, amikor egy esküvőn koszorúslányruhába öltözött kislányok virágszirmokat dobálnak kis kosarukból a menyasszony előtt. Édes kislányok, csini ruhácskák, de vajon miből kerül a virágszirom kicsi kezükbe? Körbenéztünk mit is lehet találni sziromkosárkák területén a piacon.

Kapcsolódó kép

A koszorúslányok kosárkája fontos része egy esküvői szertartásnak. Ha körbenézünk az itthoni kínálatban nem biztos, hogy megtaláljuk a tökéletes „virágáruslány” kosarat koszorúslányaink számára, pedig már számtalan szolgáltató foglalkozik forgalmazásukkal.

Képtalálat a következőre: „wedding basket flower girl”

Ha nem találsz a piacon megfelelőt vagy az interneten nem szeretsz rendelni, vásárolj néhány fonott kosarat, válassz hozzá megfelelő anyagot, szalagokat, esetleg gyöngyöket és készítsd el saját kezűleg a kosárkákat. Természetesen azért vedd figyelembe a „virághordó kislány” méretét is. Választhatsz a nagyon egyszerű változattól a nagyon bonyolult organzával borított kosarakig, hiszen szép anyagokból hatalmas már a kínálat. Szatén? Selyem a kedvenced?  Fehér kosár legyen színes szirmokkal vagy színes, díszes kosárka, fehér virágokkal? Tőled függ. A kosárkákhoz érdemes színben és stílusban illő gyűrűhordozó-párnát választani vagy csináltatni. Egy jó tanács: ha a szeretnél a rózsaszirmoknál olcsóbb szirmokat szórni, válassz szegfűt és annak sokszínű szirmai díszítsék lépteid a nagy napon.