Tortaceremónia- Különleges esküvői torta

Tortaceremónia

Sosem beszélünk a vőlegényről

2018. december 10. - Tortaceremónia

Bár a másik nem képviselői legalább annyira fontos szereplői egy esküvőnek, érdekes módon általában az esküvői magazinokban nem jutnak fontos szerephez. Ezen a csorbán szeretnénk egy kicsit javítani, amikor körbenéztünk a piacon, mi hír van esküvői férfiruhadivat terén?

Képtalálat a következőre: „bridegroom dress”

Te már kiválasztottad a ruhát a nagy napra, jó időre lefoglaltad, megvarrattad, és most hirtelen a melletted loholó, csomagoktól roskadozó férfira pillantasz, és a homlokodra csapsz: „Hoppá! Ő vajon mit fog felhúzni?” .  Kezdődik a rohanás és a próbák sora, amit általában a férfiak kevésbé szoktak szeretni. Persze a szervezés ezen részét csinálhatjátok nagyobb körültekintéssel, mondjuk ha előtte körbenéztek a neten mi is az igazán divatos és mit kell figyelembe venni a  ruha kiválasztásánál, ha nincs kedvetek szakértő tanácsát kikérni. Mindenesetre érdemes odafigyelni a menyasszonyi ruha színére, a dekorációra, a vőlegény színeire és testalkatára is. Ha nem ragaszkodtok valami extra megjelenéshez, akkor az az elfogadott, hogy az öltöny színe legyen sötétkék vagy közép szürke. Választhattok egyszerű anyagból készített darabot, de lehet önmagában vagy valóban ízlésesen csíkos darab is. Aki kedveli a kicsit mókásabb megoldásokat, választhat színes varrással készített darabot, vagy színes nyakkendőt. A mintás nyakkendő viselet komolytalannak hathat, de ha valaki mégis ragaszkodik hozzá, válasszon egy ízléses darabot. Bár ebben a szezonban nagy divatja van a mintás nyakkendőknek, nadrágtartóknak, mókás színeknek, bársony anyagnak azért a magyar vőlegények csak saját ízlésük szerint legyen bevállalósak.

A menyasszony pedig figyeljen ara, hogy a vőfély illetve a koszorúsfiúk milyen ruhában jelennek meg nehogy valamelyik mókás barát hófehér szmokingban akarjon az oltárhoz kísérni.

Képtalálat a következőre: „bridegroom”

Figyelem az érzékenyekre

Bizonyára vannak olyan ismerőseid rokonaid, akik szenvednek valamilyen ételallergiától, cukorbetegek vagy éppen megszállott vegetáriánusok. Ebben az írásban ők kapnak egy kis figyelmet, illetve te tudsz majd kedveskedni nekik, ha elolvasod a következő sorokat.

 Képtalálat a következőre: „gluten free wedding cake”

 

Egy esküvő tervezése nagy kihívást jelent a menyasszony és a vőlegény számára, pláne ha a vendégseregbe ételallergiások, vegetáriánusok vagy cukorbetegek is kerülnek. De ez nem azt jelenti, hogy nem viheted sikerre a dolgot. Még a „hús szerelmeseit” is meglepheted egy-egy egyszerű és nagyszerű fogással, amiből rájönnek, hogy a vegetáriánus lét nem csak zöldségek és gyümölcsök evéséből áll.

A vegetarianizmusnak is több formája van: van, aki csak húst nem eszik, mások olyat, aminek arca van, és van, aki még nyomokban sem tűri el az állati eredetű termékeket.

Vegetáriánus vendégek esetén jó, ha van sok saláta, vegetáriánus bruschetta, zöldség tekercs, és pogácsa, sült zöldségek, mini-lepények. A lisztérzékenyek és cukorbetegek esetén már nehezebb a dolog, hiszen nem elég, ha csak tészta nélkül szervírozzák a levest, de maximális odafigyeléssel, külön edényekben kell készüljön az étel. A cukorbetegeknél pedig  az étrend összeállításakor az elsődleges követelmény a vércukor egyensúlyban tartásának az elősegítése, ehhez megfelelő fogások összeállítása.  

 Kapcsolódó kép

A legnehezebb dolog talán az esküvői torta. Ezt nagy valószínűséggel egyik csoport alanya sem kóstolja meg, így a legszerűbb megoldás előre süttetni speciális süteményt.

 

Nehéz ilyen esetben az esküvői menü összeállítása, és ha csak az illető nem hoz magának külön ételt nagyon oda kell figyelni minden egyes falatra, az elkészítésre, hiszen senkinek sem hiányzik egy baleset a nagy napon.

Esküvői torta kalocsai módra

Korábban már írtunk a kalocsai minta 21-ik századi térhódításáról a divatban és hírességek körében. Most itt az ideje, hogy szemügyre vegyük, vajon mennyire tudjuk a köztudatban tartani ezt a csodálatos motívumot például az esküvői cukrászat terén.

 Kapcsolódó kép

Ha beírod valamelyik keresőbe a kalocsai, a wedding és a cake szavakat azt tapasztalhatod, hogy ez a régi magyar hímzésmotívum nem csak hazánkban divatos díszítőelem, de az egész világon nagyon kedvelt motívum lett.  Bár a hímzett népviselet viselése az esküvőn talán már nem divat, azért mi nyugodtan megemelhetjük kalapunkat a kalocsai hímzőasszonyok előtt a minta újszerű felhasználási módjaival.

Hímzésnek régi hagyományai vannak Magyarországon (még az én nagymamám is készített hímzéseket), de ez az idő múlásával kevésbé népszerű időtöltés.  Válaszd ki, hogy milyen ízesítésű menyasszonyi tortát szeretnél, készíts a mintával tervet és úgy keresd meg esküvői szerveződet vagy közvetlenül a kiválasztott cukrászmestert.

Ha pedig igazán a motívum elkötelezettje vagy használd a meghívókon és a dekoráció színeiben is a mintát.

Esküvői torta kiskáté

A torta az esküvői vacsora fénypontja. Ennek a kulcsfontosságú süteménynek a kiválasztása és szervírozása tűnhet a legegyszerűbb feladatnak, mégis sokszor itt van a legtöbb lehetőség a balesetekre, baklövésekre.

221.jpg

Minden menyasszony rémálmának fő szereplője egy, a tortával elbotló pincér látványa, vagy az összecsúszó szintek és formák drámája. Ahhoz hogy a ti nagy napotokon ez ne fordulhasson elő, vegyétek figyelembe, hogy ilyenkor a gravitáció többszörös hatással van tortátokra. Készíttess olyan tortát, amelynek díszítésénél a készítő figyelembe veszi, hogy a meleg, a száradás vagy éppen a magassága miatt a torta megcsúszhat: keress egyszerű designt és ne most készíttess magadnak bonyolult mesevárat.

Képtalálat a következőre: „wedding cake fail”

Egy nyári esküvő desszertjeinek tervezésekor érdemes figyelembe venni, hogy ne nagyon készíttessünk vajkrémes vagy tejszínes darabokat, hiszen ezek az anyagok könnyen megolvadnak, hamar elengednek, de akár könnyen meg is romolhatnak, de ugyanígy ellenség lehet a túl alacsony hőmérséklet is. Figyelni kell arra, hogy ne tervezd túl a sütik mennyiségét, hiszen a vendégeid vacsoráznak, italoznak és nem biztos, hogy a gyerekeken kívül bárki szemet vetne az ínycsiklandozó sütikre. Kár lenne, ha a nem túl olcsó torták pocsékba mennének a remek vacsora miatt. A sütemény mindig a vacsora után kerül az asztalra, ezt is figyelembe kell venned a tervezésénél. Ha odafigyelsz ezekre az apró részletekre biztos, hogy nem kell amiatt aggódnod, hogy felesleges költségekkel terhelitek meg  a büdzsét.

Az így nyert pénzt inkább költsétek el a nászúton.

 

Az Igazi Cipellőcske

Szóval kiválasztottad a tökéletes ruhát? Most jön az igazi küldetés, amikor meg kell hozzá találnod a megfelelő cipőt, ami illik a ruhádhoz, kényelmes is és legalább valamennyire tetszik is neked. Na, ez kemény dió lesz.

 

Képtalálat a következőre: „alternative wedding shoes”

Jön a nagy dilemma: milyen stílust válasszak? Mi a legjobb sarok magasság? Milyen színű és mi legyen az anyag? Kérdések, kérdések, kérdések, amikre a választ csak te találhatod meg. Ha már meg van a ruha stílusa érdemes körbenézni az interneten és a szalonokban, hogy mit ajánlanak hozzá a szakérők. Egy cipőnek nem csak szépnek és színben illőnek kell lenni, de állnia kell a megpróbáltatásokat is.

Egy végigtáncolt éjszaka hozománya ne legyen egy-egy hólyagos lábujj vagy feltört sarok. Érdemes időben megvásárolni a kiválasztott cipőt, hogy szükség esetén betörjed, vagy apró trükkökkel hordásra alkalmassá tedd. Ha nem kell túl sokat sétálnod vagy gyalogolnod a szertartás és a vacsora ideje alatt, lehet csinosabb modellt választani, azonban ha mulatós a rokonság, felejtsd el a kevésbé kényelmes lábbeliket. Ilyenkor is lehet a szépre törekedni, de ha sokat kell táncolni érdemes odakészíteni egy tartalék darabot is  cserének.

Kapcsolódó kép

Az anyagát tekintve nem kötelező a bőrhöz ragaszkodni, hiszen már léteznek szatén, krepp vagy selyem modellek is, melyet hozzáilleszthetünk a ruhához és a többi kiegészítőhöz. Ha bevállalós vagy dobd fel öltözékedet egy színes cipővel, de ne felejtsd el: érdemes nem csak egy alkalomra választani.

Szemüvegben a NAGY napon?

Meg van a tökéletes ruha, ékszerek, a koszorúslányok ruhái és minden le van szervezve életed legnagyobb napjára? Már csak egy nagy kérdést kell megoldanod: szemüveg vagy kontaktlencse? Nagy a dilemma.

Kapcsolódó kép

Ha a szemüveg mellett döntesz helyes a választás, hiszen egy modern darab mindenképpen jól passzolhat egy mai menyasszonyhoz. Az optikusok hatalmas választéka annyira változatos legyen szó vintage, klasszikus vagy modern irányzatról. A szemüveg divatos kiegészítője lehet ruhádnak és ne csak úgy tekints rá, mint egy fontos kiegészítőre. Most már csak azt kell kitalálnod mit szeretnél elérni szemüvegeddel: drámai hatást, klasszikus stílust vagy finom  és diszkért vonalat követsz. Kiválasztáskor győződj meg arról, hogy illik-e az ékszerekhez, fátyolhoz, a dekoráció színvilágához. Nyugodtan kérd ki az üzletben dolgozó tanácsadók vagy szakképzett látszerészek véleményét. Lehetőleg kerüld a fényre sötétedő változatot, ha látni szeretnéd szemeidet a fényképeken.

Ha a választás a kontaktlencsére esett se aggódj, hiszen ez az iparág már annyira fejlett, hogy szinte minden fajta lencse kapható már. A legjobb, ha már hat hónappal az esküvő előtt kiválasztod a megfelelőt, hogy hozzászokjál viseléséhez. Ehhez igazítsd a sminkedet és frizurádat is. Egy jó tanács: mindig tarts magadnál egy pár tartalék lencsét és egy szemüveget vészhelyzetre.

Ha bátor vagy gondolkodj el egy lézeres szemműtéten, de ezt is érdemes az esküvő előtt idővel lebonyolítani, hogy megszokd az új lencse vagy szemüveg nélküli életedet, a nagyon pozitív és felszabadító változást. 

Bármelyik lehetőséget választod tudnod kell, hogy a lényeg te vagy és mindegy hogy szemüveges vagy, vagy kontaktlencsét viselsz a nagy napon.

Kreativitásból jeles- meghívó fotós módra

Ha művész, vagy esetleg fotós vagy nagyon nehéz dolga lehet veled egy esküvőszervezőnek, hiszen neked tetsző kreatív dolgot mutatni igen nehéz lehet.

ambient studios wedding invitation film canister photo

Egy alkotó ember (egészséges módon) természetesen kritikával fogad minden ötletet, ami mástól származik. Ennek pedig igen nehéz megfelelni.

A következőkben azonban egy olyan kreatív meghívó ötletet mutatunk be, ami szerintem még egy ötletekkel teli elme tetszését is elnyeri. Következzék egy különleges, - nem csak- fotósoknak szóló tipp meghívóra.

Szükséges hozzávalók:

  • használt filmek
  • papírszalag

 

Írd meg jó előre a szöveget és nyomtasd ki annyi példányba, ahány meghívót átszeretnél adni a leendő vendégeknek. Lehetőleg olyan papírt használj, aminek van tartása, mégis könnyen formálhat, tekerhető. Válasz ki egy tetszetős dizájnt és betűtípust olyat, ami illik egy 35 mm-es filmtokhoz. Ha készen vagy a szöveggel húzd be óvatosan a tekercsbe, úgy hogy a szalag végét még eldolgozd, hogy valóban filmtekercsszerű hatása legyen. A tekercsek újrahasznosítása kiváló ötlet és meglehetősen költséghatékony, hiszen biztos mindenkinek van olyan ismerőse, akinek otthon garmadába állnak a régi használhatatlan tekercsek. A tekercs díszítésénél még nyomtathatsz rá képet vagy akár az egész dizájnt megszerkesztheted filmszerűre.

ambient studios wedding invitation film canister photo

Ha jól csinálod meg a meghívót, a vendégeid elolvasás után képesek lesznek visszatekerni azt, és örök emléké megőrizni őket.

DIY köszönő bag

Van valami ragyogóan kifinomult és fényűző egy olyan papírban, melyen varrógéppel futnak át. A varrás erőteljesebb textúrát ad a papírnak és szinte az érdeklődő kezébe kívánkozik, hogy megérintse azt.

 

Easy to make beautiful DIY Favor Bags made of paper and stitch up on a sewing machine!

A következő köszönetet mondó kistáskák egyszerűen elkészíthetők, mégis elkápráztatja az embert, akárhányszor csak a kezébe fogja.

A készítés menete a következő:


először is vág félbe az első (A4) papírdarabodat. Használhatsz sima fehér papírt, de színeset is, a te ízlésedre van bízva. A lehetőségek végtelenek, de fontos, hogy meggyőződj arról a használt papír könnyebb, mint egy karton, de nehezebb, mint egy sima nyomtatópapír. Mi itt újrahasznosított barna csomagolópapírt használunk, hiszen fontos, hogy tartása legyen. A papírt szétvágása előtt díszíthetjük számítógépen készített mintákkal vagy  matricákkal.

  1. Kép: A darab papírt hajtsd félbe, hogy éles ránc keletkezzen a közepén. Így a papírunk most már A5-ös méretű lett.
  2. Kép: most helyezd a papír felső részét a varrógép talpa alá. Próbáld meg úgy összeilleszteni, hogy ne képződhessen ránc majd a varrás során.
  3. Kép: kis öltésekkel varrd össze a papír felső részét. Csináld ezt olyan könnyedén, mint amikor anyagot varrsz össze. Ha kész van a hosszú oldalt is öltsd át.
  4. Kép: vágd le a felesleges cérnákat a tasakról. Most már készen van az első darab, amit megtölthetsz mindazzal, amit az ajándékozottnak adni szeretnél.
  5. Kép: tehát töltsd meg a tasakot, majd a varrógép segítségével készíts belőle egy szokatlan háromszöget a kép szerint.
  6. Kép: ha készen van, akkor zárd le az alját. Ne felejtsd el a géppel lezárni a varrás elejét és végét is és eltisztázni a szálakat.

Talán első látásra bonyolultnak tűnik az elkészítése, de ha kipróbálod, rájössz, hogy egy kistáska maximum egy percet vesz igénybe, és mégis nagyon ötletes köszönőajándékra teszel szert.

Hogyan menedzseld az anyósodat

A rossz időjárás a legnagyobb félelmed a nagy nappal kapcsolatban? Felejtsd el, hiszen a férjeddel együtt kapsz egy új családot is ‒ és igen, ott van a leendő anyós is, aki bármennyire is tündér legyen, hidd el, bele fog szólni az esküvőtök szervezésébe.

Adunk néhány tippet, hogyan kezeld ezt a szituációt.

  Képtalálat a következőre: „mother in law wedding”

Menyasszonyként én is azt hittem, a legnagyobb problémám a ruha kiválasztása, a várható időjárás vagy az illuminált vendégek kezelése lesz. Hát nem.

Amikor elkezdtük az esküvő megtervezését, rájöttem, mi a legfontosabb problémám valóban: az én leendő anyósom olyan szinten próbált beleszólni az esküvő szervezésébe, hogy a fal adta a másikat.

Nem aggódtam az esküvői beszállítók, szolgáltatók miatt. Mindannyian professzionálisak és megbízhatók voltak, soha nem merült fel semmilyen probléma velük kapcsolatban, remekül ment a lavírozás az időpontok, szolgáltatók között. Egy darabig ‒ amíg az anyósom ki nem találta, hogy fontosnak érzi, hogy szerepet vállaljon a döntéshozatalok minden lépésében.

 

Mi saját pénzből, szűkebb körű rendezvényt szerettünk volna, ő olyan nagy eseményre vágyott, ahová minden rokona eljöhet. De kilenc testvére van, és elképzeltem, hogy ha mindannyian szerepelnének rajta, mindegyikőjük házastársa, a gyermekeik és az unokái, a vendéglista a végtelenségig terebélyesedik. A férjem évek óta nem látta ezeket a rokonait, nem is beszélt velük, ezért mindegyikük meghívása túlzásnak tűnt ‒ ráadásul totális felrobbantaná az ésszerű és szerény költségvetésünket.

 

Természetesen felajánlotta, hogy hozzájárul egy bizonyos összeggel, hogy részben fedezze a költségeket, de a partnerem és én elutasítottuk, mert teljes mértékben mi akartuk fizetni a saját esküvőnkért ‒ így mindent magunk dönthetünk el.

Jegyespárként már korábban megbeszéltük egymással elképzeléseinket az esküvőnkkel kapcsolatban: egy kis és intim nem szertartást álmodtunk. Nem vágytunk rá, nem volt szükségünk nagy, mesés esküvőre ‒ csak azt akartuk, hogy hiteles legyen. Elképzeltük a szerelmünk egyszerű ünneplését, a legközelebbi családunk és barátaink körében.

Mivel az anyósom nagyon szeretett beleszólni mindenbe, így miután megmondtuk neki, hogy kis esküvőt tervezünk, utána nem osztottuk meg vele az összes esküvői részletet, hogy elkerüljük a túlzott beavatkozást és a döntéseink befolyásolását. De ez a törekvésünk hiábavalónak bizonyult, folyton kérdésekkel bombázott minket, a „Milyen lesz a ruhád?”-tól a „Lesz-e rajtad valami kék?”-ig.

Megsértődött, amikor az általa javasolt hagyományos százemeletes torta helyett egyszerűbb, de különlegesen dekoráltat (www.tortaceremonia.hu) választottunk, mely zseniálisan elmesélte történetünket, de nem kímélt akkor sem, amikor a helyszínnel kapcsolatban hezitáltunk leendő férjemmel.

 

Vannak olyan dolgok, amelyeket nem tudsz irányítani vagy megváltoztatni, mint például valaki viselkedése, ezért már az elején egyértelműen ki kell jelölni a határokat. Ne felejtsétek el: ez a TI NAGY napotok!

 

Be unique

Ha sikító frászt kapsz a szokványos esküvőktől, ha már végigülted az összes barátod unalmasabbnál-unalmasabb lagziját, itt az ideje, hogy nemet mondj az elcsépelt dolgokra és arra, hogy a te lagzid is csak egy újabb unalmas este legyen.

 

De mégis, hogyan varázsolhatnál valami egyediséget saját esküvődbe? Mi legyen az, ami még elfogadható lehet a vendégeknek, tükrözi egyéniségedet és nem egy századik tucat esküvőt ad?  Itt az ideje, hogy olyan legyen a Te NAGY NAPOD, amely kitűnik a tömegből. Legyél szórakoztató és egyedi.

Legyél királyi

Vegyél ihletet Meghan és Harry látványos esküvőjéről és adj hozzá egy kis egyediséget. Készíttess tortát a Hercegi pár alakjával, vagy lopjatok be egy kis természetet a templomba, ahogy ők is tették.

 

Képtalálat a következőre: „meghan harry wedding”

Személyre szabott esküvői meghívók

Mindegy, hogy egy fotót teszel rá magatokról, vagy a meghívottat tiszteled meg pár személyes sorral, a személyre szabott esküvői meghívó remek ötlet.

Törd meg a hagyományt

Hagyd, hogy vendégeid az utolsó tánc során szórhassák rátok áldásaikat például egy konfettieső formájában. Ez egy nagyszerű módja annak, hogy lezárjátok a napot és sokkal olcsóbb, mint egy tűzijáték.

Adj hozzá egy kis romantikát

Hozd ki a legtöbbet a meleg nyári estékből, és hozz létre egy külső ülősarkot, amit a vendégek élvezhetnek egész este. Chill-out szalmabálával, takaróval, csésze forró csokival. Remek hangulatot ad.

Készülj egyedi beszéddel

Adj egy kis csavart a beszédedhez azzal, hogy például bevonod közben nagyapádat, aki elmondhatja, mit jelentsz neki. Az izgulós rokonoknak nem árt előre szólni.

Köszönő ajándéktáska

Mi minden férhet bele egy kis speciális köszönőtáskába? Mini pezsgő, csokoládé, néhány célzott megjegyzéssel teli kártya- a szobákban elhelyezett táska garantált meglepetést fog okozni hajnalban.

Vidám tánc

Erről már írtunk egy korábbi cikkben. Lehet készülni valami egyedi dologgal, de ne felejtsük, mi magyarok sosem fogjuk felülmúlni Jillt és Kevint.

 

Catering kicsiknek és nagyoknak

Ügyelj arra, hogy senki se érezze magát kívülállónak. Figyelj a zenére, hogy azt a fiatalok és az idősebb korosztály egyaránt élvezhesse. Ugyanígy lehet figyelni arra is, hogy készíttess a kicsiknek vidám süteményeket, vásárolj nyalókát, hozass társasjátékot nekik.